WAT EET EEN PONY?
Een pony is een zogenaamde herbivoor. Dit betekend dat hij geen vlees eet. Maar wat dan wel? Buiten in het land is een pony met name gek op gras en dergelijke , zelfs brandnetels vinden ze lekker. Op stal is het rantsoen natuurlijk iets anders. Onze ponies krijgen twee keer per dag biks, dit zijn geperste brokken, hierin zit onder andere verschillende soorten graan. Daarnaast krijgen ze twee keer per dag hooi, hooi is gemaaid en gedroogd gras.
Wat ponies verder graag eten zijn uiteraard wortels en appels. Een keer een plakje brood mag nog wel, maar hele broden zorgen regelmatig voor verstoppingen en zijn dus niet handig om te geven. Andere dingen die slecht zijn voor een pony zijn : aardappels, alle soorten kool (bloemkool, spruiten ed), witlof.
Je kunt hem wel een paardensnoepje geven, maar zorg dan dat je je hand helemaal plat houdt zodat hij je vinger niet voor een snoepje aanziet. is hij erg hebberig, gooi het snoepje dan in zijn voerbak.
PAPA IK WIL EEN EIGEN PONY!!!
Bij veel amazones en ruiter zal dit een steeds terugkerend onderwerp zijn. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een eigen pony?
Om te beginnen is het belangrijk om een passende pony te vinden, ga dus niet over 1 nacht ijs en neem bij voorkeur de pony enkele dagen op proef. Niet alleen de maat en de kleur moeten je bevallen ook het karakter en het temperament van het diertje zijn van zeer groot belang. Voor vragen of hulp kun je altijd bij Janette terecht, zij kan evt een passend paardje voor je zoeken.
Dan heb je de pony, en dan? Hij moet in ieder geval elke dag beweging hebben, in de zomermaanden is dit allemaal wat makkelijker omdat ze dan in het land kunnen maar ook in de wintermaanden moet hij er iedere dag minimaal 1 keer uit. Dit betekent dus: rijden, longeren,losgooien of een combinatie van deze drie.
Daarnaast is er nog de verzorging, het stalletje moet netjes, dit betekent in de praktijk zeker twee keer in de week uitmesten en evt nieuw zaagsel erbij. Op De Drie Merrien heeft de eigenaar geen omkijken naar het voeren, dat wordt vier keer per dag gedaan, maar als je hem thuis hebt staan moet er daar natuurlijk ook aan worden gedacht.
Dan is er nog de hoefverzorging (ca 6 keer per jaar zal er een hoefsmid bij moeten, deze komt bij ons op de manege), daarnaast moeten de hoeven vrij van steentjes worden gehouden, iedere dag uitkrabben is dus zeker niet overdreven.
Maar kan je dan nooit meer op vakantie als je een pony hebt? Nou zeker wel, maar er moet dan wel iets worden geregeld voor de pony, hij kan in die periode evt in de les, of je kunt een verzorger regelen. Ik moet zeggen dat bij ons op stal de pensionklanten het allemaal onder elkaar regelen en dat lijkt goed te werken.
Samenvattend: Een eigen pony is reuze leuk, maar laat je goed informeren en ga niet over 1 nacht ijs. (dan wordt je eigen pony geen nachtmerrie maar een feest!)
OP EN AF ZADELEN
Het op en afzadelen van een pony lijkt makkelijker als het is; hier enkele tips!
- Doe altijd eerst de teugels en evt de martingaal over het hoofd van de pony (let op dat het niet gedraaid zit), daarna doe je het bit in en het kopstuk over zijn oren. Een hoge neusriem moet onder de bakstukken worden vastgemaakt, een lage voor het bit en de teugels langs.
- Poets nu je pony, let vooral goed op dat er geen vuil meer zit op de plek van het zadel en de singel.
- Let bij het opleggen van de zadeldekjes (altijd 2 stuks bij de manegeponies) heel goed op dat ze mooi glad liggen, zonder kreukels of vouwen.
- Leg het zadel rustig op de rug van de pony, iets te ver naar voren, schuif het daarna rustig naar achter op de goede plek, niet naar voren schuiven, dan gaan namelijk alle haartjes tegen de groeirichting in liggen en wordt de kans op drukkingen groot.
- Kijk voordat je de singel vastmaakt of deze niet gedraaid zit.
- Maak de singel losjes vast, als je in de bak bent kun je hem verder aan singelen.
- Moet je pony nog even op stal blijven; leg dan de staldeken op en maak deze aan de voorkant vast, moet hij lang op stal blijven,maak dan ook de voorste singel van de deken vast.
- Is je pony tijdens het opzadelen lastig of ondeugend vraag dan hulp!!
POETSEN?GRAAG!!!
Als je bij De Drie Merrien een pony wilt komen poetsen mag dat vrijwel altijd als er lessen zijn (op zondag zijn we helaas gesloten).
Vooral in het voorjaar doe je ponies een groot plezier met een goede poetsbeurt omdat alle lange haren van de winter dan loskomen en de pony daar graag van af wil. Begin met een harde rosborstel, deze mag je niet op plaatsen gebruiken waar het bot direct onder de huid ligt , zoals het hoofd en de benen, dat zou namelijk pijn doen. Maar op zijn hals, buik en billen vindt hij het heerlijk. Klop je borstel regelmatig uit op de grond zodat de haren eruit vallen. Na de rosborstel kan je met een bostel met stevige haren de hele pony poetsen, dus ook de benen en heeeel voorzichtig ook het hoofd. Als laatste ga je met een echte zachte borstel, de zogenaamde glansborstel de pony mooi laten glimmen. Wil je extra mooie glans dan kan je hem hierna nog met een doek , of nog beter een schapevacht, oppoetsen.
Bij een goede poetsbeurt horen natuurlijk ook de hoeven, ga hier echter niet alleen mee aan de gang, vraag altijd iemand die er ervaring mee heeft of zij je wil helpen. Het is namelijk belangrijk dat je er op de goede manier bij staat zodat de pony je niet kan schoppen of op je tenen kan gaan staan. Ook kun je niet zomaar in het wilde weg met je krabber gaan hakken, op sommige plekken is je pony erg gevoelig. Hoeven krabben dus alleen als er hulp in de buurt is.
HOE HOU JE EEN PONY GEZOND IN DE WINTER?
- Een pony kan redelijk goed tegen kou, maar absoluut niet tegen TOCHT. Zorg dus vooral in de winter dat de deuren zoveel mogelijk dicht zijn. (Ook de deur bij Pepper naar de zadelkamer toe)
- Als een pony bezweet is krijgt hij het erg koud; doe na het rijden dus altijd een deken op en maak die ook goed vast. Voor bij de borst zitten 2 gespen en onder de buik moeten de singels gekruist vast. Lukt het niet? Vraag hulp, maar laat je pony niet in de kou staan.
- Wedstrijdponies worden vaak geschoren zodat ze minder zweten en dus niet zo lang nat blijven na het werk. Als je gaat rijden met een geschoren pony, ga dan niet eindeloos stappen of stilstaan, want zo'n naakt beestje krijgt het dan reuze koud en kan zelfs kou vatten. Wil je toch lang stappen, doe hem dan een dekentje op.
- In de winter kunnen de ponies in Broek in Waterland niet in de wei, het is dus belangrijk om de dieren in de wintermaanden zelf voldoende beweging te geven. Een dagje in de week op stal kan nog wel, maar meer is echt niet aardig. Ponies moeten bewegen! Voor jonge ponies is het ook wel eens lekker om niet te rijden maar even lekker aan de longe te lopen of zelfs even los in de bak. De manege ponies mogen iedere zondag los in de bak (allemaal tegelijk:FEEST!!!!)
WEDSTRIJDTIPS van Janette
Voor het beste resultaat op manege-wedstrijden is een goede voorbereiding belangrijk. Enkele punten waar je op moet letten zijn:
- Maak ruim van tevoren een lijstje wat je allemaal mee moet nemen; kleding, proevenboekje en bij officiele wedstrijden ook je papieren (denk aan de inentingen) en in de zomermaanden stiften voor in de ijzers.
- Lees je proef een paar keer door en rijdt hem ook een keer door, het liefst met je instructrice erbij.
- Zorg dat je pony er netjes bijstaat. Gewassen en getoileteerd, dus ook mooie vlechtjes. Vergeet ook de hoeven en de sokjes niet.
- Kijk de dag voor de wedstrijd nog even op de site hoe laat je precies moet, er kan iets veranderd zijn. Voor een relaxte wedstrijd is het handig ca. 1 uur voor je proef aanwezig te zijn.
- Op De Drie Merrien is voor de onderlinge wedstrijden geen officiele wedstrijd kleding verplicht, zorg er echter wel voor dat de kleren die je aan hebt schoon zijn, maak ook je laarzen mooi schoon, van een beetje sla-olie gaan ze mooi glimmen.
- Iedereen moet in de pensionstal opstijgen. Let daar ook goed op dat je pony is aangesingeld en dat je beugels goed op maat zijn. Als je eenmaal aan het rijden bent kan het niet meer worden veranderd. Bij twijfel; vraag het een van de instructrices.
- Luister goed naar de voorlezer, als je het niet kan verstaan maak dit dan duidelijk , de voorlezer mag het dan gewoon nog eens zeggen.
- Rijdt je per ongeluk toch de verkeerde kant op; geen paniek, blijf naar de voorlezer luisteren, die zet je weer op het goede spoor.
- HEEL VEEL SUCCES EN VOORAL VEEL PLEZIER OP JE WEDSTRIJD!!!!